Kolm õpetlikku näidet ebaõnnestunud, lootustandvatest ja huvitavatest tehnoloogiavaldkonna ideedest. (Teema 1)

Google+

Google Plus oli Google'i neljas katse proovida kätt sotsiaalvõrgustiku-maailmas. 

Eelnevad katsetusi Google Buzz (2010-2011), Google Friend Connect (2008-2011), ja Orkut (2004-2014) kummitasid peamiselt privaatsuse-, kasutajakogemuse- ja turvalisuse probleemid. Edukaim eelkäijatest oli Orkut, mida saatis suur edu näiteks Indias ja Brasiilias.

Google+ idee oli võimaldada teiste Google'i toodete (Youtube, Blogger, Drive jpm) kasutamist sotsiaalvõrgustikus. Kontakte oli võimalik paigutada kindlatesse gruppidesse ehk "ringidesse" ja jagada soovitud materjali ainult valitud grupile.

Google+ avaldati 28.06.2011. Päev pärast avamist blokeeriti sait Hiinas ja Iraanis. 
Google+ painasid samad probleemid, mis tema eelkäijaid. Kasutajakogemus jättis soovida, sel oli vähem võimalusi kui Facebookil, samas ei lahendatud probleeme, mis inimestel Facebookiga oli. Viimaseks kirstunaelaks sai uudis, et kolm aastat olemas olnud turvaauk võimaldas 500 000 kasutaja andmete lekkimist. Sait suleti aastal 2019.

Õppida võib, et ka neli korda on võimalik sama reha otsa astuda. Konkurentide võitmiseks peab tooma välja midagi, mida teistel ei ole. Loeb kasutajate kogemus, nende eelistused ja arvamus. Privaatuse ja turvalisuse probleemid on eriti olulised sotsiaalvõrgustiku puhul.

Samsung Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7 pidi olema Samsungi üks telefonide lipulaevadest, mis toodi turule 2016 aasta augustis.

Paraku oli Note7-l üks viga. Nimelt oli telefoni akudel halvaks kombeks plahvatada. Esimest korda võeti toode tagasi septembris 2016. Sama aasta oktoobris toimus uus tagasikutsumine, kui selgus, et ka uutele akudele meeldis lõhkeda. Lennufirmad kehtestasid Note 7 telefonidele lennukeelu.

Toode oli turule kiirustatud, maksis tootjale tohutuid summasid ning lisaks ei saa jätta arvestamata mainekahju, mida plahvatavad telefonid Samsungile põhjustasid. Tootmine lõpetati 2016 aasta oktoobris.

Õppida võib, et kiirustatud toote turule laskmisel võivad kallid tagajärjed olla. Toode peaks olema testitud ja töökindel.

Windows RT

Windows RT oli Microsofti poolt loodud operatsioonisüsteem ARM-tüpi protsessoritele. Mõeldud kasutamiseks tahvelarvutites ja telefonides. RT lasti turule 2012 aasta oktoobris

RT masinatele sai appe ainult Windows Store-st, kus ei olnud piisavalt rakendusi (Store on puudulik tänapäevalgi)ja ühilduvus olemasolevate Microsofti rakendustega oli puudulik. Inimesed ei võtnud RT-d omaks ja sel olid puudused teiste MS operatsioonisüsteemide ees. Sel ei olnud kindlat kohta jäädes kusagile Windows Phone'i ja Windows 8 vahele. 

Vähem kui aasta pärast RT turule toomist oli Microsoft jäänud RT-ga umbes 900 miljoni dollari suurusesse kahjumisse. Pärast algset RT väljalaset toodeti selle operatsioonisüsteemiga vaid kaks seadet. RT seadmete tootmine lõpetati aastal 2015.

Võib õppida, et mobiilsete seadmete turul on väga oluline piisavate rakenduste olemasolu ja ühilduvus. Lisaks, RT-le olid olemas juba paremad alternatiivid.



Comments

Popular posts from this blog

IT-juht (Teema 9)

A Constructive Proposal For Copyright Reform (Teema6)