A Constructive Proposal For Copyright Reform (Teema6)

Autoriõguste reform

Christian Engström ja Rick Falkvinge, kaks Piraadipartei liiget, toovad oma raamatus "The Case for Copyright Reform" välja oma vaate, milline võiks nende meelest olla autoriõiguste käsitlemine ja mida teha selle reformimiseks.

Rõhk on DRM ehk Digital Rights Management-i kaotamisel, mitteärilistel eesmärkidel kopeerimise lubamisel ja autoriõiguste eksklusiivsuse aja vähendamisel. Lisaks veel sampeldamise lubamine ja nõue, et 5 aastaga registreeritaks oma autoriõigus.

Sampeldamise lubamine tundub mulle veidike halli alana. Kellegi laulust mõnesekunilise klipi tükeldamine ja miksimine ei tohiks olla keelatud. Samas, remix  või paroodia ei pruugi olla originaalist väga erinev.
Ilmselgelt võiks see olla lubatud mitteärilistel eesmärkidel, kuid kellegi töö pealt, ilma autoriga konsulteerimata, ärilisel eesmärgil sisu luua tundub ebaõiglasena. Jällegi sampeldamine aitab vana laulu elustada või millegile uue hingamise anda.

Ilmselgelt, nagu kogu autorikaitse teema, ei ole asi päris mustvalge.

Üldjoontes leian, et enamus, mis välja toodi, on nö "common sense", millest inimesed niigi enamasti lähtuvad autoriõigustega materjali käsitsemisel. Lihtsalt seaduse silmis võib see inimese muuta üllataval kombel kurjategijateks.

Tõdeda tuleb, et autoriõiguse seadused vajavad reformi. Põhiosa siiski ei arvesta tänapäeva infoühiskonnaga ja mõningad kaitsed midagi muuta (vt ACTA, PIPA, SOPA) pole rahvale just väga meele järgi olnud.

Edu Piraadiparteile oma eesmärkide täitmisel.

Comments

Popular posts from this blog

Copylefti litsentsid (Teema 7)

IT turvarisk (Teema14)