Remember the human (Teema5)

Rule 1: Remember the human

Ekraani vaadates on väga kerge ununema, et vestluskaaslased ei ole masinad. Tehnika peale võib karjuda, seda lüüa ja asjadega loopida. Arvuti ei pane pahaks midagi ja kuniks midagi puruks pole, ajab ta ikka vaikselt oma arvutiasju edasi.

Inimesega nii ei ole. Öeldu võib teda kurvastada, solvata ning muul moel mõjutada. Inimene võtab need emotsioonid tavaellu kaasa ja see võib mõjutada ka tema elu muid aspekte.

Küll mitte niivõrd isikliku näitena (sattusin lihtsalt õigel ajal vaatama) võin tuua näite, kus Twitch.tv üks sisuloojatest sai pidevalt oma kanali vestluses igat pidi sõimata. Et karjuvat ebaõiglust hallata ja oma tuju parandada, hakkas ta "trolle" discordi kanalisse kutsuma, et nendega rääkida. 

Need klaviatuurikangelased, kes olidki nõus oma häälega rääkima, hakkasid üsna kiirelt värisema ja häbenema. Ilmselt polnud nad, erinevalt oma sõimu sihtmärgist, harjunud 5000 inimese ees esinema. Üsna naljakas oli kuulata, kuidas värskelt klaviatuurist lahti rebitud rahvas kiirelt oma õhu kaotas.

Mitmel korral tunnistati, et nad lihtsalt ei mõelnud.

Minu meelest on see hea näide, kuidas ekraani taga tekib julgus öelda kõike mida pähe tuleb, mõtlemata, et teisel pool ekraani on ka inimene. Kui too karjast esile tuua ja teha selgeks, et ta tegelikult räägib siiski inimesega, muutub tihtipeale ka käitumine. Inimene, kes tavaelus võib olla kõige meeldivam vestluskaaslane, võib olla vabalt kõige mürgisem kommentaator.

Comments

Popular posts from this blog

A Constructive Proposal For Copyright Reform (Teema6)

Copylefti litsentsid (Teema 7)

IT turvarisk (Teema14)